Podjetje Spalding, enega največjih proizvajalcev športne opreme, je leta 1876 v Chicagu ustanovil Albert Goodwill Spalding, sicer dolgoletni profesionalni igralec baseballa pri bostonskih Rdečih nogavicah. Po zaključku aktivne športne kariere je uspešno združil svoje odlično poznavanje baseballa s poslovno žilico in Spalding je hitro postal ena vodilnih sil v svoji panogi.

Začelo se je z žogicami za baseball, ki so jim hitro sledile rokavice; desetletje kasneje je Spalding razvil in proizvedel prvo žogo za ameriški nogomet iz visoko kvalitetnega usnja. Ko je leta 1891 dr. James Naismith izumil košarko, so se  morali prvi igralci zadovoljiti kar z nogometno žogo, dokler ni tri leta kasneje Spalding predstavil prve košarkarske žoge, ki je bila nedolgo zatem zapisana v pravila igre kot uradna žoga tega sveže izumljenega športa. Le leto za tem je sledila še prva odbojkarska žoga. V začetku 20. stoletja je Spalding proizvajal kar milijon baseballskih kijev na leto, kar je bila za tiste čase skoraj nepredstavljiva številka. V 30ih letih se je proslavil še s prvo žogico za golf s tekočim jedrom, ki je predstavljala ogromen tehnološki napredek v proizvodnji opreme za golf.

V letih, ki so sledila, je šel Spalding v korak s časom in najnovejšimi tehnologijami in se je vse do danes uspel obdržati v samem vrhu proizvajalcev športne opreme. V Združenih državah med drugim proizvaja uradne žoge lige dvoranskega ameriškega nogometa in turnirja v odbojki na mivki King of the Beach, je prvi proizvajalec baseball opreme v Združenih državah in seveda nesporna avtoriteta v košarkarskih ligah NBA in WNBA, za kateri poleg uradnih žog proizvaja tudi koše.

Spalding je s kvaliteto svoje (predvsem košarkarske) opreme prodrl tudi v Evropo. V začetku sezone 2012/13 je Spalding žoga končno postala uradna žoga tudi v košarkarski Evroligi in Evropskem pokalu in že leto kasneje je Spalding pod linijo UNITE proizvedel personalizirane žoge za vseh ekip, ki nastopajo v Evroligi. Tudi številne državne lige so za svojo uradno žogo izbrale Spalding, med drugim španska, francoska, nemška, hrvaška, makedonska, poljska in seveda slovenska Liga Nova KBM.

Poleg tega je bil v Sloveniji Spalding od leta 2006 do nedavnega tudi ponosni opremljevalec slovenskih košarkarskih reprezentanc. S Košarkarsko zvezo Slovenije sicer že od leta 1993 odlično sodeluje pri številnih projektih, kot so denimo Ulična košarka, All Star turnir, Igriva košarka, Košarkarski Superšolar in številni tabori.

Poleg tega Spalding opremlja in sponzorira tudi številne klube,  Univezitetno košarkarsko ligo Univerze v Ljubljani in akrobatsko skupino Dunking Devils.